Найбільші ведмеді в світі – топ 5: фото з назвами, де мешкають

У 1935 році в Аргентині вчені виявили скелет доісторичної ведмедя Arctodus. Ґрунтуючись на дослідженнях цієї знахідки, було встановлено, що його зріст становив 3-4 метри, а важити тварина могла 1,5 тонни. Справжні представники цього сімейства мають не такі значні розміри, тим не менш вони відносяться до одних з найбільших хижаків на землі. Де мешкає і як виглядає найбільший ведмідь у світі – докладно в статті.

Опис зовнішнього вигляду самих великих ведмедів у світі

У більшості російських казок клишоногий описується таким неповоротким незграбою, добрим і дурненьким. У дикій природі все навпаки. Ведмеді – сильні спритні хижаки, хороші плавці, можуть лазити по деревах і швидко бігати. Рекорд був встановлений американським грізлі, який може пересуватися зі швидкістю 60 км/год. Так що зовнішня повільність тваринного оманлива.

Поговоримо про найбільш великих представників сімейства:

  • Найбільшим вважається полярний ведмідь. У довжину він досягає 3 метрів, а вага може доходити до 1000 кг. Середні особини не такі великі. Вага самця білого ведмедя – 450-500 кг, довжина тіла 2-2,5 м. Самки дрібніші – 250-300 кг, їх зростання 1,5-2 м. Від бурих родичів арктичний ведмедик відрізняється не тільки кольором, габаритами, але і будовою тіла. У нього довга шия, приплюснутий череп, маленькі вуха. Масивні лапи з жорсткою підошвою і густим хутром дозволяють вільно пересуватися по льоду і не ковзати. Пальці з’єднані перетинками, завдяки яким він швидко плаває.
  • Бурий ведмідь кадьяк по довжині перевершує полярного, але поступається йому в ваговій категорії. Довжина тіла може досягати 2,8 м, висота в холці 1,6 м, а вага в кінці літа у самців доходить до 650 кг За час сплячки тварина втрачає до 20-30% маси тіла. Самки важать майже вдвічі менше. У кадьяка велика голова, потужні щелепи і ікла. Не дуже хороший зір, яке заповнюється відмінним нюхом і слухом. Сильне масивне тіло вкрите коричневим хутром, на морді зазвичай більш світлим. Лапи закінчуються гострими кігтями. Незважаючи на набір «суперхищника», кадьяк всеїдний, харчується в основному рибою і рослинною їжею.
  • Американський родич бурого ведмедя – грізлі. З латинської ім’я тварини перекладається як «страшний» або «жахливий». Відмінною рисою хижака є 15-сантиметрові гострі кігті. Завдяки їм, ставши дорослим, він не може лазити по деревах. Грізлі виглядає як сибірський бурий ведмедик, однак, той має менші габарити. Вага ведмедя грізлі доходить до 500 кг, а довжина тіла становить 3 метри. Його хутро має сіруватий відтінок, саме за цей оформлення він і отримав свою назву, що означає «сивий», «сірий». Голова масивна, на короткій могутньої шиї, витягнута морда, невеликі вуха.
  • Сибірський бурий ведмідь поступається грізлі по розмірам і силі, але він більш важкий. Довжина тіла деяких екземплярів становить 2,5 метра, вага коливається від 450 до 750 кг. У нього, як і у американського родича є кігті, але наполовину коротший. Буре хутро, а точніше, темно-коричневий, на спині і боках більш світлого відтінку.
  • Ще один представник ведмежих з американським корінням – барибал. Порівняно з бурим ведмедиком, він виглядає більш витончено і поступається в розмірах. Красиве хижа тварина з гладким чорним хутром. Забарвлення морди жовтий, іноді є світла манишка на шиї. Довжина його тіла близько 2 метрів, а вага знаходиться в межах 300-360 кг.
Дивіться також:  Східно-європейська вівчарка: опис породи собак, ціна

У всіх ведмедів дуже короткий хвіст. Володар найдовшого відростка – бурий ведмедик, у нього він досягає 20 см, у грізлі і барибала він 18 см, а у арктичного короткий, максимум 13 див.

Так виглядає рейтинг топ-5 найбільш великих ведмедів у світі.

Ареал проживання і різновид

Де живуть клишоногі хижаки? Понад 100 років тому територія, де мешкав бурий ведмідь, була великою. За останнє століття вона значно скоротилася, але досі цей вид найбільший за чисельністю і займаної території.

Грізлі

У дикій природі цих тварин можна зустріти в лісах Північної Америки. Ареал проживання грізлі – західна Канада, Аляска, північ Мексики.

Грізлі всеїдний. Незважаючи на репутацію грізного звіра, ведмідь переважно живиться рослинами, не гребує падаллю, іноді полює на хворих копитних тварин, так що його сміливо можна назвати чистильником лісу. У її раціон входять дрібні гризуни, комахи, личинки і риба. Риба – особливе ласощі, під час нересту грізлі вправно ловлять йдуть вгору по річці лососів і форель.

Полярний ведмідь

Білий ведмідь живе за полярним колом, у північних районах. Основу його раціону складають тюлені, нерпа, риба і дрібна морська живність, іноді він полює на моржів. Так як білий ведмедик стовідсотковий хижак, йому важливо постійно знаходитися в безпосередній близькості від моря.

Ареал проживання:

  • острів Шпіцберген;
  • північні райони Берингової моря;
  • узбережжя Баренцева і Чукотського морів;
  • острів Врангеля;
  • Гренландія.

Найбільша популяція полярних ведмедів живе в Чукотському автономному окрузі.

Бурий

Бурий ведмідь водиться в Євразії та Північній Америці, Канаді, на Алясці, в Сибіру і на Далекому Сході.

Його популяції зустрічаються:

  • в Альпах;
  • на Апеннінському півострові;
  • у Фінляндії;
  • у Скандинавії;
  • на островах Японії – Хоккайдо, Хонсю;
  • на Корейському півострові.
Дивіться також:  Бассет Фов де Бретань: історія походження

В Азії його підвиди населяють територію Палестини, північного Ірану і Іраку.

Бурий ведмідь – господар лісу, веде осілий спосіб життя. Як більшість його родичів, він всеїдний, здебільшого вживає рослинну їжу. Доповнює свій раціон гризунами, плазунами, ласує личинками комах, рибою. Віддає перевагу непрохідну тайгу, болотисту місцевість. У гірських районах він живе в мішаних лісах, поблизу ущелин і дрібних річок.

Кадьяк

Єдине місце, де можна побачити цю тварину – південне узбережжя Аляски. Архіпелаг (острів Кадьяк, ім’ям якого названий ведмідь, є заповідною зоною.

Основу живлення хижака складає риба, тому з середини весни до початку осені він полює на берегах річок, виловлюючи лосось. Вживає ягоди, коріння, водорості. Не гребує падаллю, іноді вбиває дрібних тварин. Але частіше він воліє живий видобутку пошуки рослинної їжі.

Барибал

Чорний хижак поширений в Північній Америці – він заселяє ліси Аляски і Канади, поділяючи територію з грізлі. Зустрічається на узбережжі річки Міссісіпі, в центральних і західних районах Мексики.

Як і всі клишоногі, живиться рослинами, ягодами, рибою, дуже любить мед. Запаси білка він поповнює, вживаючи комах та їх личинки. Зрідка полює на оленів і лосів. Барибал відмінно лазить по деревах, а тому іноді в його раціоні бувають птиці та яйця.

Полювання на найбільших представників цього виду

На арктичного ведмедя полювання заборонено, так як цей вид знаходиться на межі вимирання. Він занесений до Міжнародної Червоної книги та Червоної Книги Росії, найбільше представників цього виду залишилося менше 25 тисяч.

Однак це не заважає браконьєрам відстрілювати до 200 тварин на рік заради їх шкури.

Крім незаконного промислу на скорочення чисельності тварин сильно позначається зміна кліматичних умов – швидке потепління і танення льодів.

Бурий ведмідь, заселяющий Кадьякский архіпелаг на Алясці, також знаходиться на межі вимирання. Його чисельність становить близько 3 тисяч. Тільки завдяки тому, що було прийнято рішення про захист виду, кадьяки існують донині.

Дозволено відстрілювати до 150 особин на рік.

Дивіться також:  Чим годувати кошенят: сухі і вологі корми, домашня їжа, режим годування

У 1975 році Служба США по захисту рибних ресурсів і диких тварин внесла грізлі в список видів, які знаходяться на межі зникнення. На сьогоднішній день ситуація змінилася – популяція ведмедів збільшилася. Жителі штатів, які страждають від надмірної уваги з боку хижаків, які шукають додаткові джерела живлення, зажадали відновити на них полювання. Справа дійшла до судового розгляду і закінчилося на користь грізлі, полювання на них не дозволили.

Барибал знаходиться під охороною американського держави, полювати на нього дозволяється лише іноді, з метою стабілізації зростаючої популяції. У 2015 році, вперше за останні 20 років, у Флориді відкрився сезон полювання на чорного ведмедя. У загальній складності було видано 320 ліцензій на відстріл.

В даний час лімітована полювання дозволено в США і Канаді, але заборонена в Мексиці.

У Росії полювання на бурого ведмедя обмежена законом, в деяких районах його існування зовсім заборонена.

З 2011 року вступили в дію нові правила, згідно з яким заборонено полювати:

  • на ведмедів у зимовий період, коли вони перебувають у барлогах;
  • на ведмедиць з молодняком у віці до року.

Згідно цим правилам, скоротився також і період, протягом якого можна полювати на клишоногих – навесні (з 1 квітня по 31 травня), а потім в кінці літа і всю осінь (з 1 серпня по 30 листопада).

Раніше правила допускали полювання на ведмедів під час сплячки, а це значить, що здобиччю ставали ведмедиці з потомством.

Занесені хижаки до книги рекордів Гіннеса

До цих пір ведуться суперечки про те, кого визнати самим великим ведмедем у світі – арктичного або кадьяка. Чи жарт, зловити такого хижака і зняти з нього мірки.

За даними книги рекордів Гіннеса, названий найбільшим полярний ведмідь, якого вдалося зважити і виміряти. За однією версією, його вага склала 1,02 тонни, з іншого – 0,9 тонни, довжина тіла – 3,5 м.

Найбільший кадьяк помер у зоопарку штату Колорадо (США) в середині минулого століття – зростання гіганта був 3 метра і важив 750 кг. Однак згадок про нього в книзі немає.

А найпопулярнішим в 2018 році, за версією Гіннеса, став клишоногий герой з російського мультфільму «Маша і Ведмідь». Епізод з кашею був переглянутий на Ютубі рекордну кількість разів – більше 3 мільярдів, чим заслужив своє місце в знаменитій книзі.