Чим живиться ондатра в природі і де мешкає: раціон, ареал і спосіб життя напівводяного гризуна

Цих невеликих звірків легко можна сплутати з щурами. Але якщо уважно придивитися, можна помітити ряд відмінностей, і, в першу чергу, це гарне й тепле хутро, заради якого особин і интродуцировали в Росію. Чим живиться ондатра, де живе, чому так цінна її шубка – про все це – далі.

Опис і характеристика тваринного

Молодший брат бобра або мускусний пацюк – так часто називають ондатру. Але біологічно вона ближче до мишей-полевкам, тому і належить до підродини, будучи єдиним представником роду ондатра. Перший опис звірка було дано в XVII столітті К. Смисом, досліджували тваринний світ штату Вірджинія, про що є згадка в книзі з назвою «Map Virginia». З тих пір біологи виявили 3 види ондатр і кілька підвидів. Але відмінності між ними очевидні тільки фахівцеві.

Природа постаралася і чудово оснастила звірка всім, що йому необхідно для комфортного існування як на воді, так і на суші:

  • сплощений з боків хвіст, покритий рідкими волосками і дрібними лусочками з гребенем довгих, знизу жорсткі на дотик волосся, що дозволяє тварині швидко плавати. За годину ондатра може подолати до 8 км;
  • обтічної форми толстоватое тіло з короткою шиєю і невеликий мордою головою сприяє маневреності у воді;
  • м’язи звірка мають підвищений вміст міоглобіну, велика присутність гемоглобіну зазначено в крові – все разом дає запас кисню, необхідного при пірнанні. Ондатра здатна перебувати під водою до 17 хв;
  • організм гризуна може регулювати надходження крові до хвоста і кінцівок, у зв’язку з чим вони у особини холодніше тіла;
  • допомагає добре плавати і своєрідне будова задніх лап: між пальцями є невеликі перетинки;
  • маленькі вушка сильно притиснуті до голови і лише трохи визирають з густого підшерстя;
  • виразні очі мають невеликий розмір і за зовнішнім виглядом нагадують високо посаджені намистинки;
  • потужні різці, ізольовані від ротової порожнини губами, дозволяють їй з успіхом справлятися з будь надводної та підводної їжею, при цьому не захлинатися водою.

Примітний і хутро: він має м’який густий і пишний підшерсток, не проникний для води, з грубими остевими волоссям. Ондатри – великі чистюлі. Розчісування і змазування розкішної шубки жировими виділеннями – обов’язкова щоденна процедура.

Колір хутра у звірків варіюється і може мати відтінки світло-вохристі або майже чорні, але частіше – коричнево-каштанові, світліші на черевці. Якщо подивитися на распушившуюся ондатру, здається, що з шкурки одного звірка можна зшити цілу шапку. Але це не так. Хоч вона і найбільша з усіх полівок, більше 2 кг навіть дорослий гризун не важить. Довжина тіла – досить значна, досягає 35 см, хвіст трохи менше. В цілому це близько 60 див.

Ондатра – корінний житель Америки, її північного континенту. Своє победительное ходу по Європі звірятко розпочав у 1905 році, коли в околицях Праги були випущені на волю 3 самки і 2 самця. Умови для їх існування виявилися сприятливими – багато корму і майже немає природних ворогів. Тварина досить плідно, тому почала швидко розселятися.

В Росію ондатра потрапила в 1928 році з Фінляндії. Завезли її метою розведення хутрового промислу. У той час ареал проживання був невеликий – північні острови і тайгова зона. Зараз ондатру можна зустріти скрізь, де для неї є харчування і відповідні умови для життя.

Найцінніше у звіра – це хутро. Індіанці оцінили його високу якість і шили з шкурок теплий одяг. Використовували в їжу і м’ясо ондатри, називаючи її водяним кроликом. В інших країнах ондатра теж є цінним хутровим тваринам. Шуби з такого хутра завжди теплі і дуже шкарпетки.

Середовище проживання ондатри

Селиться звір біля води, вибираючи непромерзающие неглибокі водойми. Ондатру можна зустріти по берегах мілководних річок, ставків і зарослих очеретом озер, але найбільше їй до вподоби прісноводні болота. Обов’язкова умова – необхідна кількість прибережних та водних рослин – її основного корму. На суші і у воді тварина перебуває приблизно однакову кількість часу, за що його часто називають напівводних гризуном. На землі така особина досить повільна, але у воді почувається чудово.

Спосіб життя напівводяного гризуна

Години найбільшої активності ондатри – вечір, коли вже зайшло сонце, і ранок. Саме в цей час вона поглинає їжу.

Цей звір – умілий будівничий. З бобром їй не зрівнятися – не той розмір і сили, але основні принципи побудови житла у них однакові:

  • вхід нижче рівня води;
  • нори, там, де можливо їх вирити на пологому березі, досягають 10 м завдовжки, на крутому – до 3, що набагато довше, ніж у бобрів;
  • якщо влаштувати нору ніде, ондатра вибирає для своєї хатки будь тверду основу, використовуючи в якості будівельного матеріалу стебла водних рослин, скріплюючи їх за допомогою мулу.

Притулок ондатри служить їй не один рік. Кожну весну звірятко його дбайливо ремонтує і подновляет. Деякі довгостроково існуючі хатки мають в діаметрі до 4 м, а висоту – до півтора. У тварин, недавно почали самостійне життя, нора проста – з одним входом і камерою. Поступово житло обростає додатковими прорізами і відгалуженнями. З’являється і продумана система вентиляції.

Дивіться також:  Французькі бракки (піренейський, гасконський): історія породи

У пристрої таких будиночків передбачається гніздова камера, яку не повинна охоплювати вода, а також відкрита кормовий майданчик, поєднана з комори, де передбачливий звірятко робить запаси на зиму. Будова може бути і двоповерховим з двома гніздовими камерами, сполученими переходом. Така споруда зводиться у випадках, коли рівень води навесні сильно мінливий. У гніздовому відділенні завжди тепло, навіть узимку температура в ньому не буває нижче 0 градусів. Споруджується житло дуже швидко, іноді вистачає і однієї ночі.

Трапляється, що звірятко влаштовує собі просте гніздо з підручних матеріалів, якщо водойма, у якого він живе, промерзла наскрізь і в свій будинок господареві просто не потрапити. Тварина активно і взимку: прокладає ходи в снігу, пірнає під лід, для дихання пробиває «продухи» – спеціальні невеликі лунки.

Ондатра – звірятко сімейний. Одиночний будиночок – швидше виняток, ніж правило. Частіше можна зустріти «селище» з кількох хатин. У кожної родини – своя кормової ділянку. Чужинці туди не допускаються. Самці мітять територію спеціальним мускусним секретом, який продукують пахові залози. До холодів агресивність слабшає і чужинцю можуть дозволити залишитися на зимівлю в родинному гнізді.

Навесні підросли ондатри спрямовуються на пошуки нових кормових угідь, іноді здійснюючи тривалі піші переходи.

Раціон живлення у природі

Ондатра річкова – переважно травоїдна тварина.

В її раціоні переважають рослини, які можна знайти на берегах і безпосередньо у водоймах:

  • очерет;
  • рогіз;
  • осока;
  • хвощ;
  • стрілолист.

Навесні їй до вподоби їх молоді стебла. Коли трави грубіють – вона поїдає все, що можна знайти у підстави коренів. Якщо поруч з місцем проживання розташовуються території з посівами культурних рослин, особливо рису, звірятко буде харчуватися на полях, в саду, на городах. Любить він коренеплоди, зелень, фрукти: яблука, груші, сливи.

Усього в природі всеїдний гризун вживає в їжу до 300 диких і до 50 культурних видів рослин, не виключаючи і токсичні, такі як віх болотний.

Чим живиться ондатра у водоймі? Вона не гребує і тваринним кормом: молюсками, рибою, жабами. Але в теплу пору частка такої їжі в раціоні ондатри невелика, хоча і постійна.

Відмінності раціону ондатри в зимовий і літній період

Влітку звірок може вибирати з усього природного рослинного різноманіття найбільш ласий корм. Взимку виручають лише заготовлені запаси і знайдені в землі кореневища. Зате тваринна їжа в ставку або іншому водоймі присутній цілий рік, якщо тільки не промерзає повністю. Недолік рослинної їжі в зимовий час змушує ондатру збільшувати частку тваринного корму.

Розмноження та догляд за потомством

Як тільки пригріє весняне сонечко, в житті звірів настає відповідальний період – розмноження. Шлюбні ігри починаються з залицяння самців за самками. В цей час чоловічі особини сильно збуджені, видають гучний писк, підвищується вироблення мускусу залозами. Спарювання відбувається на суші або на мілководді. Потім слід спільне купання та відпочинок.

Вагітність у самок триває близько 26 днів. Малюки, а їх у виводку може бути до 8, народжуються сліпими, голими і беззубими. Вага кожного становить всього близько 20 м, тому за малюками потрібно невсипущий контроль і турбота. Батьківські обов’язки ондатри виконують дуже добре. У гнізді завжди багато корму – це заслуга самця, а потомство стараннями матері завжди доглянутий.

Зростає потомство ондатри швидко. Зубки з’являються вже на третю добу, спочатку вони білі, потім стають коричневими. З 13 дня відкриваються очі, і малюк вже намагається самостійно пересуватися. На 18 день він вже здатний вкусити можливого ворога. Трохи раніше починають плавати і пробувати звичайну їжу, хоча ще годуються материнським молоком. В місяць підростаючі ондатри приступають до самостійного харчування. Такий звір вже цілком здатний побудувати власний будинок і запасати їжу.

У відповідному кліматі самка може приносити за сезон до 3 виводків. І все ж дитинчата існують разом в одному родинному домі, поки мати не змусить її покинути. У природі пухнастий гризун рідко доживає до 4 років.

Цікаві факти

З ондатрою пов’язано чимало цікавих фактів.

  • Індіанські племена вважали, що вона символізує хитрість і справжню чоловічу дружбу.
  • В неволі звірятко живе майже в 3 рази довше.
  • У деяких країнах він вважається несприятливим із-за того, що успішно підриває дамби та інші захисні споруди. Там особин безжально знищують.
  • Цей гризун служить переносником ряду захворювань, небезпечних для людини і домашніх тварин: омської гемморагической лихоманки, паратифу, туляремії, сальмонельозу, кокцидоза, паратифу.
  • У водоймах, поруч з якими живе гризун, кисневий режим сприятливий для зимівлі риб з-за продухів в льоду, влаштовуються звірками.
  • Чисельність популяції з незрозумілих поки причин циклічно зменшується приблизно кожні 7 років.

Ондатра – дуже пластичний вигляд, який після інтродукції в нову для себе біологічну систему зумів пристосуватися до неї, не завдаючи особливої шкоди.