Морський слон − північний і південний: види як виглядає, де живе, цікаві факти

Фахівці відзначають, що морський слон (Mirounga) – найбільша м’ясоїдна тварина. Багато хто думає, що ссавець так називають через його великих розмірів, але ця думка помилкова. У морських слонів є невеликий наріст в області носа, який дуже нагадує хобот.

Північні і південні види морського слона

Морські слони зовні дуже нагадують тюленів (форма тіла, ласти, розмір, вага). Але все ж цих тварин ніяк не сплутаєш між собою.

Опис види та особливості морського слона наступні:

  • Тіло досить гладке, обтічної форми.
  • Голова невелика, у самців яскраво виражений хобот (до 30 см), на якому знаходяться довгі вуса з високою чутливістю. Вони допомагають під час полювання за здобиччю.
  • Кінцівки замінені ластами, на яких можна спостерігати гострі кігті (5 − 7 см).
  • Шкіра товста, сірого або бурого кольору, зверху покрита шаром шерсті.

Морські слони незграбні, більшу частину часу вони проводять уві сні або гріються на березі.

Тварина може заснути під водою і не захлинутися. Обумовлено це тим, що після засипання грудна клітина збільшується, і морський слон спливає на поверхню. Його ніздрі відкриваються і тварина дихає 3 − 4 хвилини. Потім знову опускається під воду. Такий процес вважається дійсно унікальним.

Зоологи виділяють 2 види морських слонів: південний і північний. Кожен з них має свої особливості.

Південний морський слон:

  • Довжина тварини – 5 м, а вага − 2,5 тонни. Це параметри дорослого самця. Самки значно менше (довжина − 3 м, вага − до тонни).
  • Тварині не страшний мороз. 35% всієї маси тіла відводиться на частку підшкірного жиру.
  • Південного морського слона можна відразу відрізнити за його незвичайного забарвлення. У дорослих особин він бурого кольору, у молодняку світло-срібний.

Північний морський слон (особливості):

  • І у самок, і у самців є хобот, який відрізняється по довжині.
  • Північний морський слон не такий великий, як південний. Довжина тварин не перевищує 4 м.
  • Забарвлення світло-коричневий.

Зоологи відзначають, що незважаючи на свою огрядність і неповороткість, у воді тварина відчуває себе впевнено. Може розвинути швидкість до 25 км/год.

Де живуть тварини.

Середовище проживання морських слонів залежить від виду тварини. Північний вид прекрасно почуває себе на субантарктических островах і в Північній Америці. Тварини не люблять самотності, тому живуть зграями. На галькових пляжах неозброєним оком можна помітити їх лежбища.

Південні морські слони живуть в Антарктиці. Рідкісні тварини, тому полювання на них заборонено.

Спосіб життя і звички

Морські слони люблять водну стихію. Більшу частину життя вони проводять саме під водою. Пірнати на глибину до 1400 м, при цьому кисню їм вистачає практично на 2 години.

Вороги морських слонів – касатки і білі акули, які чекають тварина у воді. Вони нападають зненацька, ранять морських слонів, влаштовують настающую полювання з погонею.

На суші тварина проводить небагато часу, в основному для того, щоб зачати дитинчат. Шлюбний період у морських слонів проходить дуже бурхливо. Тварини не моногамні, тому у самців є цілі гареми, що складаються з 20 − 30 самок.

Дивіться також:  Артезиано-нормандський бассет: історія появи

У шлюбний період за володіння самкою починаються справжні бої. Більш старші морські слони (7 − 9 років) витісняють молодих чоловічих особин (2 − 3 роки) за край колонії. Все це відбувається в жорстоких сутичках.

Незважаючи на те, що тварини досить гладкі і не дуже повороткі, за володіння самкою вони відчайдушно борються. Морський слон «встає» на задні ласти, активно розмахуючи хоботом, щоб налякати суперника. Якщо сутички не уникнути, тварини завдають один одному серйозні травми своїми іклами. Після шлюбного періоду на шкірі можна помітити нові шрами, які свідчать про поєдинок.

Вагітність у самки триває цілих 11 місяців. У результаті на світ з’являється по одному дитинчаті, вагою близько 20 кг, довжиною 80 див. Мати вигодовує дитинчат молоком до 5 тижнів, після цього йде від дитинчати.

Молодняк місяць лежить на березі і спостерігає, як дорослі особини ведуть себе у воді, навчаючись у них основних правил виживання.

Після закінчення місяця дитинчата відправляються в перше плавання добувати собі їжу.

Особливості харчування

Харчуються тварини морськими мешканцями. Серед улюблених ласощів можна виділити молюсків, дрібних акул, креветок, рибу.

Корінні зуби у тварини розвинені погано, тому ретельно пережовувати їжу у нього не виходить. Морські слони воліють її заковтувати, тому видобуток з м’яким тілом для них – найкращий варіант.

Популяція і статус виду

Ще зовсім недавно північні морські слони були на межі зникнення виду. Багато зоологи навіть вважали їх вимерлими. Але, на щастя, знайшлася одна невелика колонія тварин.

Північні морські слони перебувають під охороною. Полювання на них заборонено, порушення цього правила загрожує реальним тюремним терміном.

Північні морські слони добре розмножуються в дикій природі. Фахівці відзначають, що щорічний приріст популяції становить 15%.

Ситуація з південним морським слоном йде краще. Колоній по узбережжях досить багато. Навіть незважаючи на велику загибель молодняку, увазі не загрожує вимирання.

Цікаві факти

Морський слон – незвичайна тварина.

Зоологи відзначають наступні цікаві факти:

  • За кілька місяців до настання шлюбного періоду самці припливають до місця, де з’явилися на світ. Їх основне завдання – вибрати територію для спарювання з самкою. Крім цього, вони повинні захистити своє лігвисько, відбити його від інших самців, які посягають на територію. У підсумку самки вибирають домінантного самця.
  • Дитинчата морських слонів вчаться самостійно добувати їжу. Як правило, молодняк об’єднується в групи, щоб було більше шансів на виживання.
  • Молоді самці досягають статевої зрілості до 6 років. Але битву за самку починають вести років до 10.
  • В шлунку у морських слонів часто знаходять камені. Саме вони сприяють нормалізації роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, допомагаючи переварити цілком проковтнуту їжу.

Морські слони часто страждають від діяльності людини, який не проти пополювати на них. Зараз ці тварини перебувають під захистом держави. Будь-які спроби порушити закон, жорстоко караються.