Тварина росомаха: опис рідкісного виду, цікаві факти, ареал, спосіб життя

Тварина росомаха — дикий і небезпечний звір родини куницевих. У своєму роді це єдиний вид. Тварину називають ще скунсовым ведмедем, так як воно має неприємний запах. Третя назва — gulo, що в перекладі означає «обжора». Дізнайтеся більше про цього звіра з нашої статті.

Опис рідкісного виду

  • Зі свого сімейства це чи не найбільша тварина. Росомаха зазвичай важить від 10 до 20 кг, але зустрічалися дійсно величезні особини, що важать по 30 кг!
  • Довжина тіла без хвоста досягає 1 метра. Хвіст теж довгий, виростає до 30 сантиметрів. Висота тварини в холці – 40 − 45 див. Спина вигнута дугою.
  • Передні лапи трохи коротше задніх, а ступні великі, широкі, нагадують людські. Завдяки таким ніг звір може пересуватися без проблем по пухкому снігу.
  • Голова невелика, морда витягнута, акуратні вушка.
  • Тіло густо покриває красива довга шерсть. Забарвлення росомаха має темно-бурий на спині і хвості, а з боків красиво розташовані широкі смужки кремового кольору. Мордочка з темною маскою, такого ж кольору і лапи (від середини вниз). Хутро щільний, відштовхує вологу, не пропускає холод.

Як виглядає росомаха? На вигляд тварина дуже приємне, при погляді на нього і не скажеш, що воно надає серйозну небезпеку. Але довгі, вигнуті і дуже гострі кігті здатні, немов ножі, розпороти навіть більш великого звіра.

Росомаха може напасти на людину, якщо для неї він являє загрозу.

Ареал проживання

Описуване тварина — мешканець лісів північних регіонів. Завдяки своїй шубці і потужним лапок звір легко переживає сніжні і холодні зими. Росомаха для свого проживання вибирає самі глухі, віддалені від людини місця — тайгу, лісотундру, де безліч чагарникових заростей.

Мешкає тварина практично по всій Євразії і в Америці. Ареал його досить великий, і звіра можна зустріти в Росії, Швеції, Норвегії, Фінляндії, Естонії, Латвії, Литві, Китаї, Монголії, Канаді, США. У Центральній Європі та на території Північної Америки росомаха колись теж була поширена, але у зв’язку з вирубкою лісів, а так само постійної полюванням на звіра, вид був винищений в цих місцях.

На території нашої країни тварина заселяє ліси Уралу, Сибіру і Далекого Сходу. Але навіть знаючи, де росомаха мешкає в Росії, зустріти його в дикій природі практично неможливо − воно побоюється людей.

Спосіб життя і звички

Росомаха — звір-одинак. Більшу частину свого існування він тримається подалі від інших тварин і свого ж виду. У кожній росомахи у володінні є лісова ділянка, межі якого досягають 2000 кв. км. Свою територію звір ревно охороняє, полює тільки на ній, не забрідаючи на чужу землю. Допускає самець росомахи тільки осіб протилежної статі свого виду. Якщо випадково сюди забреде суперник, то він буде схильний до нападу господаря. Зазвичай непрошений гість не рятується втечею, а вступає в сутичку, яка закінчується смертю одного з учасників бійки.

Притулок росомаха будує в ущелинах скель, у вивернутих кореневищах дерев. Годуватися звір виходить у сутінках − у нього відмінний зір, гострий слух і нюх. В північних широтах, де маються періоди тривалого дня та довгої ночі, росомаха чергує по 4 години сон і неспання. Цікаво, що в період активності звірок може видавати звуки, подібні тявканью лисиці.

Тварина мітить межі своєї території неприємно пахнуть мітками. Ділянка росомаха здатна обійти за кілька днів, у середньому пересуваючись по 40 − 70 км щодобово.

Звір дуже витривалий, може швидко пересуватися не тільки по землі, але і піднімаючись на дерева. Осілий тип існування притаманний виключно самкам у період вирощування потомства.

Самотній спосіб життя переривається на спаровування і виходжування дитинчат. З травня до серпня росомахи об’єднуються в пари. В одного самця може бути кілька «дружин», і за всіма він буде доглядати однаково під час вигодовування дитинчат.

  • Після запліднення яйцеклітина знаходиться протягом 8 місяців в латентному стані, тобто вона не ділиться, плід ніяк не розвивається.
  • Далі ембріон розвивається протягом місяця − півтора, і на світло з’являється від 1 до 4 дитинчат росомахи вагою, у середньому, по 100 грам.
  • Цілих 3 − 4 місяці мати вигодовує своїх малюків грудним молоком, в цей період часу батько сімейства підгодовує дружину різними вподобаннями — жирними черв’яками, гризунами.
  • Далі самка починає вносити в раціон потомства різноманітність — відригує наполовину переварену їжу.
  • З 4 − 5 місяців життя росомаха вважається вже цілком дорослою і самостійною особистістю, але з мамою живе ще протягом приблизно двох років. Самка годує дітей, вчить полювати, будувати притулки. Далі молоді тварини покидають рідні угіддя, йдуть на пошуки власної ділянки.

Особливості харчування

Росомаха — хижак, але харчується не тільки м’ясом. В їжі це нічна тварина не привередливое, часто його їжею стає падло — залишки трапези ведмедів і вовків. Щелепи звіра настільки потужні, що з легкістю перемелюють навіть великі кістки. Полює росомаха і самостійно. Ловить вона птахів (навіть великих, наприклад, тетерева), зайців і мишей. Дуже рідко жертвою звіра стає більш тварина − росомаха може напасти на гірського барана, оленя, лося, косулю. Але доросла здорова особина звірові не по силам, тому він воліє молодняк, хворих і старих великих тварин. Видобуток росомаха заганяє. Так як вона сама не є швидким бігуном, то жертву бере змором, замучивши переслідуванням.

Дивіться також:  Рагамаффин: опис породи кішок, фото, ціна

Найбільше щастить росомасі на полюванні по снігу, коли великий звір в’язне у заметі, хижак спритно до нього прокрадається, не давши шансу піти.

Буває, що росомаха вступає в бій за їжу з більш серйозним хижаком — вовком або риссю. Трапляється це рідко, коли звірові протягом декількох днів не вдається самостійно роздобути хоч невеликого гризуна. Викрадають росомахи і видобуток з пасток мисливців. Сама звірина майже ніколи не потрапляє в пастки, так як дуже акуратна, уважна і хитра.

У літній час голод росомасі не страшний. Вона викрадає яйця з пташиних гнізд, легко пересуваючись по деревах. Ловить і птах, що висиджують яйця, випитує з вуликів личинок бджіл і мед. А ще цей звір — спритний рибак. Він йде харчуватися під час нересту, знає, де знаходяться ополонки з рибою.

Росомаха — абсолютно безстрашне тварина. У цьому і його особлива небезпека. Вона здатна вбити звіра більше себе в п’ять разів, тому навіть бурий ведмідь воліє при зустрічі з росомахою рятуватися втечею або обійти її стороною.

Популяція і статус виду

Росомаха, хоч і рідкісний вид, але перебуває в статусі найменшої загрози зникнення. Нечисленність росомахи не пов’язана з вирубкою лісів і винищенням. Тварина, як вже було написано, одинак, і на території в кілька тисяч квадратних кілометрів мешкає одна, звідси і його рідкість.

Популяція росомахи швидко відновлюється, але регулюється людиною. У деяких країнах збільшення кількості цієї тварини вело до скорочення поголів’я диких оленів, лосів, на яких росомаха нападе.

Дотримання гармонії в природі — важлива частина впливу людей на чисельність всіх видів.

Скільки живе нічна тварина

Росомаха є довгожителем, і в дикому середовищі його життєвий цикл досягає 10 років, якщо тварина дотримується обережності, не проникаючи в чужі угіддя. При утриманні цієї тварини в неволі були зареєстровані випадки, коли звір і доживав до 17 і до 20 років!

Взаємодія з людиною

В деяких джерелах прописано, що взаємодія росомахи і людину можливо, так як взяті маленькими діти швидко звикають до людей, адаптуються до домашнього затишку. Але це далеко від правди. Бували випадки, коли мисливці приносили на годування звіряток, мати яких загинула в капкані або від кулі, але по досягненні ними 4 − 6 місяців відпускали, адже це дикі тварини, небезпечні для людини, не ті, що пристосовуються до спільного проживання.

Багато намагалися вивести ручну росомаху, але навіть через кілька поколінь, які були нібито одомашнені, звірі, дорослішаючи, проявляли агресію. Росомаха не створена для проживання з людьми, вона небезпечна не тільки для дітей, але і для дорослого.

Не розводять росомах і на фермах, хоч хутро їх дуже ціниться. Рідкісною і вдалою здобиччю будь-якого мисливця є цей звір. М’ясо не їдять, в господарстві використовують тільки шкуру.

Хутро використовують у пошитті комірів на зимовому одязі. Він цінується тим, що не вкривається льодом на морозі від теплого дихання.

Цікаві факти про росомасі

Про тваринний складено багато легенд і міфів. Багато століть росомаха викликає жах і трепет у людей, залишається одним з найбільш маловивчених хижаків на планеті.

Заглиблюватися в міфологію не станемо, розкриємо лише реальні цікаві факти про цього звіра:

  • Росомаха — окремий вид. Він схожий і на борсука, і на ведмедя, і на ласку, і на скунса, і на тхора, і на куницю. Саме тому в давнину звіра вважали перевертнем, пособником самого Диявола.
  • Тварина настільки витривала, що навіть у -50 °С обходить свої угіддя, переміщаючись по кілька десятків кілометрів щодня.
  • Росомаха створена для життя в суворому кліматі, це доводять широкі ступні, схожі на снігоступи.
  • З настанням тепла звір піднімається вище, туди, де ще лежить сніг. Кучугури — допомогу в охоті, адже за ним росомаха пересувається легко, а більш великі і важкі тварини в снігу застрягають. Бери і їж!
  • Шерсть росомахи рятує від холоду, не индевеет на морозах, відштовхує воду.
  • Звір тримається оддалік від людини, і великою рідкістю є його фотографії в умовах природного проживання.
  • Тварина є відмінним древолазом, плавцем, але погано бігає. Пішим кроком росомаха без відпочинку може пройти до 45 км.
  • Грудна клітка кожної особини унікальне, як відбиток пальців у людей.
  • Злізаючи з дерева, росомаха просувається вниз головою, а не навпаки, як інші звірі.
  • У своїй ваговій категорії росомаха — найсильніша. З легкістю цей звір завалить не тільки грізлі, але і розправиться з вовчою зграєю.
  • Період розмноження для самців — 1 раз у рік, для самок — 1 раз в 2 роки.
  • Росомаха боїться тільки голоду, тому в часи невдалих полювань може накинутися на самотнього вовка або ведмедя, відібрати їжу в інших хижаків.
  • Після досягнення дворічного віку росомахи вимушено покидають обжиту територію. Якщо вони не підуть, то рідний батько може їх просто з’їсти.
  • Росомаха, подібно акулі, чує запах крові за багато кілометрів. А мертву рибу учує з-під п’ятиметрового шару снігу, викопає і з’їсть.

Опис виду росомахи дозволить уявити, що з себе представляє це унікальна тварина. Всупереч розхожій думці, такого звіра приручити можна, більше того, кожна спроба небезпечна для життя. Росомаха — красиве і цікаве створіння, яке заслуговує на життя, і потребує захисту людства. Бережіть природу!