Гліцерин у косметиці: користь і шкода, для чого використовують, застосування в домашніх засобах

Гліцерин в косметиці – надзвичайно популярний компонент, без якого не обходяться засоби для шкіри, волосся, порожнини рота. Використовують подібний трьохатомний спирт як в процесі промислового виробництва, так і при виготовленні домашніх косметичних засобів. Дізнайтеся, чому даний компонент настільки затребуваний в індустрії краси, які існують його різновиди. І також розберіться, чи це дійсно повністю безпечне і незамінний засіб в боротьбі за молодість, чи існують альтернативні варіанти.

Користь гліцерину в косметиці

Цей трьохатомний спирт відмінно розчиняється у воді, дозволяючи отримати різні суміші і суспензії. У косметичних засобах у першу чергу він використовується для стабілізації та формування потрібної консистенції складу. Гліцерин відмінно справляється з утриманням вологи в шкірному покриві і волоссі. Але як і від будь-якого хімічного компонента, від гліцеролу може наступати і користь, і шкоду.

Серед позитивних властивостей гліцерину, необхідно відзначити наступні фактори:

  • Нейтральний запах і колір. До речі, на смак це речовина досить солодке, завдяки чому масово використовується і в харчової, тютюнової промисловості.
  • Гігроскопічність. Проявляється у здатності 1 молекули з 3 атомами притягувати до 10 молекул води і утримувати їх не тільки в поверхневих, але і більш глибинних шарах шкіри.
  • Легка розчинність у воді. У косметології цінується саме така здатність гліцерину, що дозволяє наситити отриманий склад ефірними маслами.
  • Хімічна стійкість. Вона надає можливість використовувати трьохатомний спирт для створення різних суспензій з тривалим терміном зберігання.
  • Захисні функції. Створювана гліцерином на поверхні дерми плівка перешкоджає попаданню під шкірний покрив шкідливих речовин.

У сучасній косметології гліцерол є одним з найбільш часто використовуваних компонентів. За популярністю поступається лише воді і ароматизаторів.

Зустріти цю складову можна не тільки в кремах, але і в мило, шампуні, помади, лосьйоні, дезодорант, лак для волосся і багатьох інших засобах.

Дивіться також:  Спрей-автозагар: користь, вибір, нанесення

Розведений гліцерин високої міри очищення, практично нешкідливий компонент косметичних складах, але і у нього є ряд недоліків, про які більш детально ми розповімо трохи пізніше.

Для чого використовують засіб

Найчастіше можна почути про наявність гліцерину в кремі, але застосовують його не тільки в косметиці для обличчя, але і в наступній продукції:

  • Дезодорант, духи, парфумерна вода.
  • Шампунь, маска, кондиціонер для волосся.
  • Помада і зволожуючий бальзам для губ.
  • Піна і сіль для ванни.
  • Тверде і рідке мило, гель для душу.
  • Декоративна косметика: туш і підводка, пудра і тональна основа, рум’яна і тіні.
  • Засіб для догляду за зубами та порожниною рота.
  • Міцелярна вода, лосьйони, тоніки.
  • Крем для будь-яких ділянок тіла.

У всіх цих косметичних виробах гліцерин служить в першу чергу для зволоження і збереження вологи в дермі або волоссі. А також цей універсальний спирт є стабілізатором сумішей і способом знизити в’язкість інших інгредієнтів.

Основну масу гліцерину синтезують з нафтопродуктів, але можуть отримувати і з натуральних компонентів – рослинних та тваринних жирів.

Таке речовина є більш якісним, але і настільки ж дорогим.Застосування спирту, синтезованого з натуральної сировини, значно збільшує ціну на косметику. Щоб розпізнати таку продукцію, шукайте на маркуванні позначку «рослинний гліцерин» або «vegetable glycerin».

Застосування в домашній косметології

Гліцерин досить поширене і недороге засіб, який можна без праці придбати практично в будь-якій аптеці. Це робить популярним даний компонент не тільки в промисловості, але і в домашній косметиці.

Найчастіше його додають до складу:

  • масок для обличчя;
  • бальзамів для волосся;
  • кремів для рук;
  • мила ручної роботи.

Щоб дійсно досягти якісного зволоження епідермісу або волосся, а не завдати шкоди здоров’ю, уважно читайте упаковку аптечного кошти. Вибирайте тільки якісний гліцерин високого ступеня очищення. І також віддавайте перевагу спирту рослинного або тваринного походження, так як в технології його виробництва рідко застосовується хлор.

Дивіться також:  Контуринг для волосся: ціна, техніки, результат

Можливу шкоду й протипоказання

Незважаючи на всю користь трехатомного спирту в косметичній продукції, цей компонент має і ряд протипоказань. Не рекомендовано зловживати коштами на його основі людям з індивідуальною непереносимістю. Якщо в процесі виробництва синтетичного гліцеролу була використана технологія із застосуванням хлору, такий продукт не показаний маленьким дітям і людям з алергією на цей компонент.

І також використання гліцерину здатне спричинити небажані ефекти:

  • Висока концентрація спирту низького ступеня очищення може обпекти шкіру і спровокувати на ній висипання.
  • Потрапляючи з повітря в дихальні шляхи, великі молекули дратують слизову. Це відбувається під час розпилення аерозолю або при випаровуванні ацетону з лаку для нігтів.
  • Проникаючи в ШКТ з ополіскувачем для порожнини рота, речовина викликає подразнення слизової оболонки. А в кишечнику, вбираючи вологу, провокує зневоднення.

Отримати шкоди від такого спирту можливо, якщо використовувати неякісні кошти чи застосовувати їх не за призначенням.

Аналогом гліцерину в косметиці можуть служити мінеральні масла. Як показали клінічні дослідження, подібні засоби є більш шкідливими для шкірного покриву людини.