Єнот-полоскун в домашніх умовах і в природі: цікаві факти, де живе, скільки живе, чим живиться, як утримувати вдома

Чарівний єнот-полоскун – хитрий і хижий звір. Часом його відносили до куньим, котячим і навіть собачим, але в результаті з’явилося окреме індивідуальне сімейство – єнотові. Такі звірі ведуть нічний спосіб життя.

Опис єнота-полоскуна

Багатьох цікавить, чому єнот-полоскун так називається. Насправді все дуже просто. Це тварина дійсно все полоще у воді. З боку це виглядає дуже кумедно. Створюється враження, що звірятко просто стирає за тим же принципом, що і люди. Зазвичай у воду єноти опускають шматочки їжі і смикають їх лапками. Але це зовсім не спроба зробити ласі шматочки більш чистими. Просто всеїдні єноти часто ловлять свою здобич в густій тіні і водоростях. Перебирання лапками допомагає їм швидко і просто отримати їжу назовні. Але є й ще одна назва у обговорюваного звіра – це американський єнот.

  • Зовні можна сказати, що звір нагадує лисицю або собаку. У людей він зазвичай викликає хвилю розчулення своїм чарівним видом.
  • У таких тварин короткі кінцівки, зате з відмінно розвиненими пальцями. Можна сказати, що їх лапи за будовою схожі на руки дитину. Такі кінцівки сильно полегшують життя звірка в дикій природі.
  • У єнотів густа вовна різної довжини. Забарвлення зазвичай – суміш коричневого і сірого. Хвіст дуже пухнастий з темними кільцями. Останніх може бути аж до десятка.

Де живе в дикій природі

В Європу тварина потрапила, приблизно, на початку минулого століття з Північної Америки. Сьогодні ж єнот-полоскун мешкає в самих різних куточках землі. Наприклад, можна знайти його в лісах Білорусі, Німеччині, Нідерландах, Канаді, Франції, на островах Ост-Індії, на Далекому Сході та в багатьох інших місцях.

Цікаво, що в Росію малюків «полоскунів» спеціально завезли в середині минулого століття. Вони відмінно прижилися.

Вдень звірята ретельно ховаються. Для цього вони знаходять собі великі дупла, чужі норки або якісь інші споруди, в яких можна надійно сховатися.

Часто єноти крадуть будинку у інших мешканців лісу.

В докладному описі виду наголошується, що найбільше обговорювані тварини люблять змішані ліси, а от виключно хвойні ретельно уникають. Їм дуже потрібна вода, тому поблизу завжди виявляється який-небудь водойма, хоча б невеликий. Власні будинки такі єноти зазвичай будують вище від землі, піднімаючи їх різними способами приблизно на 25 − 30 см. Для цього їм добре підходять дупла дерев.

Єноти – сміливі тварини і люблять «поспілкуватися» з людиною, тому часто селяться неподалік від населених пунктів. Цікаво, що в США вони навіть сильно псують життя місцевих жителів, здійснюючи набіги на ферми і красти продукти харчування. На південних територіях звірятка можуть організовувати свої будинки прямо на узбережжях.

Скільки живе

Фахівці відзначають, що загальна тривалість життя єнотів становить 18 − 20 років, у квартирі – 15 − 16. Але на цих невеликих звірів часто нападають вовки, крокодили, рисі, змії (вони найстрашніше для цуценят єнотів) і навіть сови. Тому повну довге життя в дикій природі їм вдається прожити вкрай рідко, зазвичай вона обмежується 2 − 5 роками.

А ось в домашніх умовах цілком можливо містити такого вихованця десяток років. Якщо господар зробить своєму чотириногому другові всі необхідні щеплення і буде ретельно стежити за його раціоном, то вдома єнот зможе прожити і більше 15 років.

Спосіб життя і звички

Як вже було зазначено вище, вдень єноти переважно сплять. Це актуально для тих випадків, коли вони живуть у лісі.

Поруч з людиною звички і спосіб життя обговорюваного звірка можуть значно змінюватися.

У природних умовах після настання темряви тварина відправляється на полювання. Єноти одинаки і мають потребу в особистому просторі, яке вони завжди ретельно відвойовують. Якщо поблизу з’являється інший такий звір, починається «війна» за територію.

У зимову сплячку впадають тільки ті «полоскуни», які живуть у північних регіонах. Вона триває аж п’ять місяців, але процеси їх життєдіяльності тривають в колишньому режимі, тому сплять єноти не занадто міцно. Якщо на вулиці взимку раптом потепліло, вони можуть навіть вийти на прогулянку, але в цілому, організму звірка на всі п’ять місяців вистачає жирових відкладень, накопичених за теплий період. Сплять єноти в дуплі відразу по кілька особин разом.

Якщо така тварина відчуває небезпеку, воно стає агресивним і намагається нападати, рятується втечею або прикидається мертвим. Все залежить від ситуації, що виникла. Єноти прекрасно бачать у темряві, здатні залазити на верхівки найвищих дерев і навіть сміливо стрибають вниз з 10 – 12-метрової висоти.

Чим харчується тварина

Ці симпатичні пухнасті звірята всеїдні. Їх раціон дуже різноманітний. Однаково люблять єноти і тваринну і рослинну їжу. Також переваги обговорюваних хижаків в їжі залежить від пори року.

Дивіться також:  Американський керл: опис, характер, догляд

  • В теплий період ласою здобиччю для єнота стають жуки, миші та інші дрібні гризуни.
  • Можуть з’їсти єноти навіть дрібну змію, курку або курчати.
  • Не відмовиться «полоскун» від жаби або раку, якщо когось з них вдасться виловити.

В процесі полювання єнот опускає лапки у воду й починати обмацувати дно озера або річки. Якщо попадається рак, то звірятко самостійно розколює його об камінь, після чого з’їдає.

Восени і взимку єноти люблять ласувати горіхами, жолудями, свіжими і сушеними ягодами. Нерідко такі нахабні сміливі звірята навіть залазять у будинок людини і крадуть його припаси. Вони можуть навіть з’їдати дрібну домашню живність. Особливо часто проникають єноти фермерські господарства, де для них завжди є багато смачного. Наприклад, в США – нормальне явище побачити єнотів і в сміттєвих баках.

Популяція виду

Вже приблизно до 12 місяців самки єнотів готові стає мамами. Самцям ж потрібно дещо більше часу для статевого дозрівання. Вони готові обзавестися потомством приблизно до 22 − 24 місяців.

Шлюбний період «полоскунів» припадає на холодну пору року. Самці обговорюваних звірків полігамні. Тому в шлюбний період кожен з них намагається запліднити якомога більше самок.

Вагітність у єнотів досить коротка. Самка здатна повністю виносити малюка за 9 тижнів. За один раз зазвичай народжується не більше 3 − 4 цуценят. Перші дні після появи на світ дитинчата єнотів абсолютно безпорадні. Так як ці тварини-ссавці, то спочатку малят годує мама.

Вони народжуються сліпими, тому «полоскунам» потрібно кілька тижнів, щоб стати самостійними і незалежними. Тільки тоді цуценята єнота перестають годуватися материнським молоком. Як тільки у дитинчат відкриваються очі, батьки навчають їх добувати собі їжу. Маленькі єноти швидко засвоюють ці уроки і стають зовсім самостійними.

Як утримувати вдома

Останнім часом піддається моді, єнотів-полоскунів в домашніх умовах, стали тримати багато сімей. Такі тварини з’являються не тільки у великих приватних будинках, але і в звичайних малогабаритних міських квартирах, замінюючи собою собаку або кішку.

Вирішивши завести вдома такого звіра, потрібно вивчити всю можливу інформацію про нього, щоб бути готовим до можливих проблем.

  • Головна з них – нічний спосіб життя єнота. Якщо квартира невелика, то діяльність тварини в темний час доби точно буде порушувати сон господаря. Це найчастіша причина, чому заводчики все ж вирішують віддати свого вихованця в зоопарк або випустити на волю у природне середовище проживання.
  • Не можна забувати і про те, що обговорюваним звірятам потрібно все полоскати. В їх лапи може попастися, наприклад, цінний гаджет або документи. Не варто дивуватися, якщо повністю промокшим і порваною раптом виявиться паспорт.
  • Ці тварини практично не піддаються дресируванню. Їх дикі інстинкти завжди переважають. Звір раптом може з незрозумілої причини почати дряпатися, кидатися, кусатися. Особливо агресивні такі тварини в шлюбний період. В цей час небезпечно залишати їх наодинці з маленькими дітьми. Єнот може сильно вкусити або роздряпати особа.

Зате єноти дуже зворушливо копіюють повадки свого господаря. Вони обожнюють грати і веселитися, наприклад, використовуючи дитячі іграшки – брязкальця, м’ячики.

Обговорювані звірі – великі чистюлі. Вони ретельно стежать за собою і не пахнуть, як, наприклад, собаки. При цьому їх практично неможливо привчити до лотка. Єнот обов’язково буде мітити свою територію.

Не вийде тримати разом з цими звірками інших домашніх тварин. Наприклад, морську свинку чи папугу єнот може просто з’їсти.

Цікаві факти про єнота-полоскуне

Відомо багато цікавих фактів про єнотів:

  • Ці звірята всі люблять пробувати на зуб. Якщо вони живуть вдома, то обов’язково оцінять на смак книги, прикраси, іграшки, меблі, текстиль.
  • Єноти хитрі і злопам’ятні. Відомі випадки, коли вони заманювали, наприклад, недружнього до них пса на тонкий лід, щоб просто помститися.
  • Такі тварини легко знаходять улюблені «смакота». Їм під силу відкрити пластикову, і скляну тару, навіть якщо на ній є надійні фіксатори.

Дивно, але «полоскуни» ніколи не відмовляться від алкоголю. Іноді вони спеціально пробираються у житлові будинки в пошуках спиртного. Головна слабкість єнотів – пиво.

Єнот-полоскун – дуже забавне тварина, за яким цікаво спостерігати. Але краще все ж таки робити це в природних умовах. Проживання в квартирі для будь-якого дикого звіра, якщо він не має якогось дефекту або проблем зі здоров’ям, незаперечно гірше життя в природі.