Африканський слон: фото, опис роду і видів, ареал, цікаві факти

Величезний і величний африканський слон кілька десятиліть тому міг повністю зникнути з лиця землі. Від катастрофи врятував заборона на полювання і створення національних парків на африканському континенті. У людей з’явилася можливість краще дізнатися про це унікальна тварина.

Опис роду і видів африканського слона

В Африці існують лісові і саванные слони. Вони відрізняються від індійського виду будовою черепа, розмірами тіла і бивнями в обох статей. Виділення східноафриканських слонів у третій окремий вид ще не вирішене.

Лісові слони живуть у вологих тропічних і екваторіальних джунглях Африки. Вони споживають менше води завдяки великій кількості соковитої зелені і плодів у раціоні, шукають джерела під час посухи. Такий слон менше саванного, його максимальна висота 2,4 метра. Ці два види розділилися, на думку вчених, близько 2,5 млн. років тому.

Саванные слони мають величезне тіло з великою головою і довгим хоботом. Ці наземні ссавці не знають собі рівних. У них великі вуха та кінцівки, що нагадують вікові дерева. Верхні різці перетворилися в потужні бивні, які продовжують рости протягом усього життя. Довжина тіла близько 6,5 м, висота 3-4 м, середня вага самців 8 тонн, самки трохи «витонченіше».

Ареал проживання наземного ссавця

Слони населяють території резерватів на південь від пустелі Сахара. Приблизно в V столітті н.е. вони ще зустрічалися на півночі материка. Зараз площа ареалу скоротилася приблизно в 6 разів, становить близько 5 млн км2.

Тварини освоїли місця з різноманітним ландшафтом, фахівцям вдалося навіть описати пустельних слонів. У пошуках їстівної зелені стада проходять величезні відстані, можуть віддалятися від джерел прісної води на десятки кілометрів. Під час тривалих подорожей чудово запам’ятовують місцезнаходження оазисів, складаючи для себе в голові точну карту місцевості.

Спосіб життя і харчування

Стадо подорожує весь час у пошуках нових місць, де є їжа і вода. Тваринам потрібно багато рослинності, багатою клітковиною, вітамінами і мінералами. Їм потрібна сіль, яку отримують з мінеральних соляних джерел, іноді відкопуючи їх під землею.

Слонам за смаком будь-яка рослинна їжа. Вони їдять траву, гілки дерев та кущів, плоди і злаки. Однієї дорослої особини необхідно близько 200 кг зелені на добу. Коли настають голодні часи, велике стадо розділяється і сім’ї шукають їжу порізно. У сезон посухи розрізнені групи знову зустрічаються біля водопою. Якщо довго немає дощів, їжі в Африці стає мало, тварини не можуть вгамувати голод. Тоді їм доводиться мігрувати в пошуках зелених пасовищ і водойм, адже прожити без води вони здатні лише тільки 4 днів.

Гіганти остерігаються наближатися до місць, заселеним людьми. Селяни вбивають тварин, захищаючи свої поля. За бивнями полюють браконьєри, щодня з-за цього гине кілька десятків тварин. Слони вміють ходити дуже тихо: подушечки на ступнях приглушують кроки. Якщо на шляху лежить ферма чи село, вони воліють пройти повз безшумно в нічний час.

Сімейство слонові дотримується матріархату в соціальних групах. Роль вожака стада тваринами довіряють дослідної і кмітливою слонихи. Вона повинна успішно справлятися з вирішенням нагальних питань – пошуком їжі, питної води, охороною молодого потомства від хижаків. У давні часи одне стадо могло налічувати до 400 слонів, зараз це невеликі групи, що обчислюються одиницями або десятками особин. Під керівництвом старшої самки знаходиться вся її сім’я, що складається з дитинчат і дорослих дочок. Чоловіча половина залишають стадо в 10-13 років і кочує в самоті або невеликими групами.

Сварки в стаді відбуваються рідко. Агресію виявляють найчастіше дорослі самці під час бійок за самку. Довгими бивнями вони можуть завдати один одному смертельно небезпечні рани.

Розмноження і потомство

У природі, досягнувши 20 років, самці збираються в групу молодих слонів. Вони будуть змагатися один з одним, намагаючись завоювати увагу потенційної подруги. Іноді у слонів настає період крайнього статевого збудження – мустьє, коли в період пошуку партнерки кров вирує від виробленого тестостерону. Висота слона впливає на вибір самки, зазвичай вона віддає перевагу самому великому самця. Помітивши залицяння, слонихи видають свою згоду бурчанням, а свій інтерес до спаровування виявляють лише 2-3 дні.

Дивіться також:  Найбільші ведмеді в світі - топ 5: фото з назвами, де мешкають

Вагітність у слонів триває майже 2 роки (20-22 місяця). Слоненя народжується цілком сформованими і може відразу йти за матір’ю, яка пересувається в пошуках їжі. Щодня малюкові доводиться долати великі відстані, при цьому потрібно поспішати, адже якщо він відстане від стада, то не зможе вижити.

Слониха піклується про дитинчати ще 10-13 років після народження, після чого відпускає у доросле життя. Самки залишаються і подорожують у пошуках їжі разом з матір’ю, а самці, досягнувши статевої зрілості, живуть окремо. Майже третина слоненят гине в перший рік життя. Цікаво, що самки опікуються дитинчат разом. На чолі стада завжди варто слониха – бабуся великого сімейства. Саме вона допомагає вирощувати потомство. Сім’я робить все можливе, щоб захистити малюка від хижаків, браконьєрів і інших небезпек.

Незабаром після свого народження африканський слон досягає ваги 90 кг Він випиває 11 літрів молока в день. Щоб дитинчаті вистачило молока, мама повинна їсти до 17 години в добу. Доглядати за малюком допомагають інші члени стада. Зазвичай це слонихи у віці від 2 до 12 років. Чим більше няньок, тим зростають шанси на виживання. Леви і тигри також вбивають слоненят, але стадо дорослих тварин заступається за потомство і проганяє хижаків.

Тривалість життя

Величезний саванний слон – довгожитель, він проживає в середньому 70-80 років. Зазвичай корінні зуби випадають у тварини до цього віку і тоді настає смерть від виснаження. Зростає слон все життя, його вік можна приблизно визначити за розмірами тіла і довжині бивнів.

Причиною загибелі в природі служать захворювання, травми і нещасні випадки. На слоненят віком до 2 років полюють великі хижаки. У деяких африканських країнах дозволена ліцензована спортивне полювання на слонів.

Чисельність африканського слона

Загальна кількість тварин за останні 200 років значно скоротилася. На початку XIX століття в Африці їх налічувалося близько 27 млн. ДО ХХ сторіччя поголів’я скоротилося до 300-400 тис. особин. В кінці 80-х років офіційно заборонили торгівлю слоновою кісткою і полювання на них, були створені національні резервати.

За останніми дослідженнями чисельність африканських слонів становить 500-600 тисяч голів. Тварина внесено в Червону книгу, як вразливий вид (статус «зникаючий» було змінено в 2004 році). Скорочення популяції сприяє освоєння диких територій людьми, винищення браконьєрами. Рідні землі, населену тваринами мільйони років, стають непридатні для життя через знищення рослинності, руйнування екосистем.

Цікаві факти про тваринний

Слони здатні співпереживати й розуміти почуття родичів. У них є самосвідомість, вони впізнають себе в дзеркалі, володіють хорошою пам’яттю. Вони кмітливі і можуть використовувати для досягнення цілей найпростіші знаряддя праці.

Примітно, що тварини, що зустрілися після розлуки, вітають один одного вигуками і потиском хоботів, схрещують бивні, поплескують вухами, труться боками і мочаться. Церемонія привітання після тривалого розлучення може тривати 10 хвилин.

Володіючи слабким зором, ці особини чудово розрізняють запахи і звуки. При спілкуванні використовують дотики один до одного, візуальні і звукові сигнали. Крики слонів чути на відстань до 10 км завдяки инфразвуковым складовими.

Масивне статура і величезний вага не заважає гігантам розвивати швидкість під час бігу до 40 км/год. Гіганти вміють чудово плавати і переходять водойма по дну, виставляючи з води тільки хобот. По суші воліють пересуватися зі швидкістю від 2 до 6 км/год, долаючи за день за 12 км. В сезон міграцій стало може пройти відстань 500 км.

Слони сплять стоячи, притулившись один до одного величезними тілами, що робить їх невразливими для великих хижаків. Тривалість сну становить всього 40 хвилин. За день тварини витрачають близько 17 годин на їжу, 3 години на сон, стільки ж на переходи і 1 годину займає інша діяльність.

Виживання африканських слонів залежить від збереження їх природного середовища існування. Ще багато поколінь людей зможуть милуватися величними гігантами, захоплюючись цим дивом природи.